Home > Activiteiten > Cupertinos: Duarte Lobo

Cupertinos: Duarte Lobo

Een Portugees requiem in een Plantijndruk

Van Duarte Lobo (1564/9-1646), die als kapelmeester aan de plaatselijke kathedraal van Lissabon verbonden was, verschenen bij Jan I en Balthasar I Moretus, de nazaten van Plantijn in Antwerpen, niet minder dan vier muziekdrukken met uitsluitend religieus oeuvre. De achtstemmige Missa Pro defunctis – het Requiem – werd tweemaal van muziek voorzien: eenmaal in een zesstemmige versie, overgeleverd in de tweede bundel missen uit 1639, maar eerder ook in een achtstemmige zetting (1621) die tijdens Laus Polyphoniae zal worden uitgevoerd. Het Requiem is een merkwaardige evenwichtsoefening tussen het benutten van de mogelijkheden van de uitgebreide bezetting en het respect voor de sobere en ernstige sfeer die een werk in deze context vereist.

Uitvoerders

Eva Braga Simões, Raquel Mendes, Paulina Sá Machado, cantus | Gabriela Braga Simões, Maria Bustorff, alt | Luis Toscano, Gabriel Neves dos Santos, tenor | Pedro Silva, Nuno Mendes, Ricardo Torres, bas 

Vri 25 augustus 2023

20:00 - St.-Pauluskerk

Tickets:

Rang 1: € 28 / € 24 | Rang 2: € 24 / € 20

Concertinleiding

De muziekdrukken van Plantijn

Verschillende ensembles brengen tijdens deze editie van Laus Polyphoniae muziek die ooit nog door het drukkersatelier van Christoffel Plantijn en diens nageslacht de wereld werd ingestuurd. Zo ook Cupertinos.