Home > Locatie > Concertlocatie

Een eigentijds complex

 

Bij de restauratie en herbestemming van de Sint-Augustinuskerk is gestreefd naar een evenwicht tussen de zorg voor het monument en het comfort van de gebruikers. Het resultaat is een eigentijds complex in een schitterend historisch kader, een moderne concertzaal met alle voorzieningen voor publiek en muzikanten … en dus voor concerten in de best mogelijke omstandigheden.

 

Klimaat

Een eerste belangrijke vernieuwing is de klimaatregeling. Die wordt verzorgd met verdringingslucht. Het principe is eenvoudig: op diverse plaatsen langs de muur wordt, via bescheiden armaturen op vloerhoogte, verwarmde verse lucht met de juiste vochtigheidsgraad de zaal in geblazen. In de apsis zorgen onzichtbaar opgestelde roosters voor afzuiging. Bij deze ventilatie wordt geen luchtverplaatsing of geluid waargenomen. De eigenlijke verwarming van de zaal bevindt zich onder de vloer. Deze klimaatregeling maakt het niet alleen de concertgangers en muzikanten naar hun zin. Ze is ook gunstig voor de schilderijen en de muziekinstrumenten.

 

Akoestiek

Zeer algemeen kan men stellen dat akoestiek hoofdzakelijk een kwestie van nagalm is. Zonder ingrepen bedraagt de nagalmtijd in de Sint-Augustinuskerk drie seconden. Dat is net het maximaal aanvaardbare voor de beoogde concerten, maar een verlaging tot twee seconden wordt als optimaal beschouwd. Om dit effect te bereiken, werden gordijnen geplaatst voor de veertien ramen van het schip. Deze gordijnen worden middels buismotoren opgetrokken of neergelaten. Om een egaal totaalbeeld te verkrijgen, zijn ook de ramen in het koor voorzien van gordijnen. Dit geeft meteen de mogelijkheid om de kerk te verduisteren.

 

Techniek

AMUZ beschikt over de volledige technische uitrusting van een hedendaagse concertzaal. Alle apparatuur werd op een niet-storende wijze geïntegreerd in het historische monument. De verlichting is zodanig aangebracht dat het mogelijk is diverse plekken in de kerk als podium te belichten. Zowel de microfoons als de lichtinstallatie hangen aan dunne kabels. Als er geen technische ondersteuning nodig is, verwijdert men de installatie en worden de kabels opgetrokken door motoren op de kerkzolder. Indien u meer informatie wenst over de technische faciliteiten kunt u een gedetailleerde technische fiche aanvragen via zaalhuur@amuz.be.

 

Artiestenaccommodatie

In het nieuwe gebouw zijn op de eerste verdieping zes loges ingericht, waarvan vier met individueel sanitair en een groepsloge. Op de tweede verdieping is er een bijkomende groepsloge. De artiesten beschikken over alle comfort. Vanuit de logegang zijn er verbindingen met een vip-receptieruimte. Via trappen bereiken de muzikanten zowel de opwarmruimte in de voormalige sacristie, als het podium en de foyer. Al deze voorzieningen staan ook ter beschikking van artiesten in residentie.

 

Publieksaccommodatie

Het publiek wordt verwelkomd via de nieuwbouw, Kammenstraat 81. Daar bevinden zich de ontvangstbalie en de vestiaire. Via een zacht hellend vlak geeft de ruimte toegang tot de foyer van waaruit de zaal en het sanitair bereikbaar zijn. Alle toegangen en voorzieningen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.