Home > Artiest in residentie

Amandine Beyer

 

Amandine Beyer begon als vierjarige met blokfluit, maar stapte later over op viool. Op haar vijftiende werd ze toegelaten tot het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar ze in 1994 afstudeerde. Ze specialiseerde zich vervolgens bij Chiara Banchini aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar ze ook haar voordeel deed met de lessen van onder meer Christophe Coin, Jesper Christensen en Hopkinson Smith. Ondertussen wordt Amandine Beyer al enkele jaren erkend als een referentie voor de interpretatie van het barokvioolrepertoire. Haar opname van J.S. Bachs vioolsonaten & -partita’s uit 2012 werd dan ook overladen met internationale prijzen zoals de Diapason d’or de l’année. Met de muziek van J.S. Bach toerde ze wereldwijd met de dansvoorstelling De zes Brandenburgse Concerten van Rosas met choreografe/danseres Anne Teresa de Keersmaeker. Amandine Beyer treedt internationaal op in kamermuziekverband met klavecinist Pierre Hantaï, pianofortespeler Kristian Bezuidenhout of pianiste Laurence Beyer, of met de ensembles Kitgut Quartet, I Pizzicanti, Les Cornets Noirs en Gli lncogniti. Amandine doceert barokviool aan de Schola Cantorum Basiliensis in het Zwitserse Bazel sinds 2010, geeft wereldwijd masterclasses en is verbonden aan het ESMAE in Porto, Portugal.

“Wat Beyer kenmerkt, is verfrissend heetbloedig spel dat trefzeker de emotionele en retorische ziel van barokmuziek blootlegt.”

De Standaard

Amandine Beyer over haar concertreeks in AMUZ

Amandine Beyer & Gli Incogniti

21 oktober 2022 20:00

Amandine Beyer & Les Cornets Noirs

10 november 2022 20:00

Amandine Beyer, Marco Ceccato & Kristian Bezuidenhout

26 februari 2023 15:00

Reinoud Van Mechelen

Vanaf dit seizoen is (ook) Reinoud Van Mechelen de nieuwe artiest in residentie van AMUZ. De Vlaamse tenor draagt de waarden van AMUZ met zich mee. Hij musiceert op het hoogste niveau, omringt zich met gelijkgestemde zielen en verkent onbekende paden. Hij werkt regelmatig samen met het kruim van internationale ensembles zoals Les Arts Florissants & William Christie, Le Poème Harmonique & Vincent Dumestre en Le Concert Spirituel & Hervé Niquet. Hij treedt op als solist in operaproducties in binnen- en buitenland (De Munt in Brussel, Opera Ballet Vlaanderen, Festival d’Aix-en-Provence en Théâtre Royal de Versailles in Frankrijk, Theater an der Wien in Oostenrijk) met internationale dirigenten als Simon Rattle en Trevor Pinnock. Daarnaast richtte hij ook zijn eigen ensemble op, a nocte temporis, waarmee hij persoonlijke projecten ontwikkelt in kleine of grote bezetting. Dergelijke projecten zijn voor Reinoud Van Mechelen cruciaal. Zo onderzoekt hij onbekend repertoire uit de Franse barok of vertolkt hij liederen van vergeten Belgische componisten. Hij wordt bijgestaan door musicologen en onderzoekscentrum Centre de musique baroque de Versailles. AMUZ wil zich engageren om Van Mechelens projecten te ondersteunen en te presenteren aan een ruim publiek. Hij zal de Franse barok bestuderen met a nocte temporis en het liedrepertoire verkennen met andere internationale solisten. Hij ontwikkelt eveneens educatieve projecten voor jongeren in samenwerking met De Veerman.

“Reinoud Van Mechelen en a nocte temporis zingen en spelen de pannen van het dak/de sterren van de hemel. Het repertoire van Rameau en tijdgenoten als de Mondonville en Dauvergne, zit hen als gegoten. Een heerlijke kennismaking met nog te weinig bekend werk dat u zeker niet onberoerd zal laten.”

Klara over deel twee van de trilogie rond haute-contres: Jéliote, haute-contre de Rameau. Deze opname werd ook bekroond met een Diapason d’or

Reinoud Van Mechelen & a nocte temporis

11 december 2022 15:00

Reinoud Van Mechelen & a nocte temporis

24 maart 2023 20:00

Collegium Vocale Gent

08 april 2023 20:00

De keuze van Reinoud Van Mechelen

Een interview over de seizoensconcerten en zijn plannen.