Home > Activiteiten > Kurt Bertels & Bert Koch: muziek voor de vroege saxofoon

Kurt Bertels & Bert Koch: muziek voor de vroege saxofoon

Een nieuw geluid

Het nieuwe blaasinstrument dat de Belg Adolphe Sax in 1841 uitvond, prikkelde heel wat componisten. Zijn saxofoon, eigenlijk bedoeld voor gebruik in symfonieorkesten en militaire muziekkapellen, genereerde ook heel wat kamermuziek die nog maar weinig in de concertzaal te horen is. Adolphe Sax kon niet vermoeden dat zijn instrument zou gloriëren in de jazzmuziek. Hierdoor zou men bijna vergeten dat het ook in een klassieker idioom kan verleiden en charmeren. De Belgische saxofonist Kurt Bertels legt zich als een van de enigen toe op de historische uitvoeringspraktijk van de vroege saxofoon. Met ook pianist Bert Koch erbij is dit 19de- en vroeg-20ste-eeuwse repertoire in excellente handen. Meer dan het (her)ontdekken waard!

 

 

Programma

J. Jongen: Méditation, opus 21 | C. Debussy: Rapsodie | V. d’Indy: Choral varié, opus 55 | P. Gilson: Improvisation | J. Demersseman: Fantaisie sur un thème original | C.G. Poncelet: Hériodade | N. Beeckman: Elegie, opus 14 | Grande polonaise 

 

Uitvoerders

Kurt Bertels, saxofoon | Bert Koch, piano

Vri 15 maart 2024

20:00 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 24 / € 20 | Rang 2: € 20 / € 16 / Dit concert werd ook opgenomen in het Instrumentaal abonnement

Belgische trots: pionierswerk voor de saxofoon

Belgen als de broers Kuijken, Jos Van Immerseel, Philippe Herreweghe, Dirk Snellings, Paul Dombrecht en Paul Van Nevel speelden vanaf de jaren 1970 en 1980 een belangrijke rol in de historische uitvoeringspraktijk. Hun onderzoek en praktijkgerichte zoektocht naar de klank en speelwijze van muziek van (aanvankelijk) voor 1800 effenden het pad voor de barokinstrumenten en -orkesten die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen voor de uitvoering van dat repertoire. Maar wanneer u dacht dat de revolutionaire periode in de historische uitvoeringspraktijk alweer enkele decennia achter ons ligt, bent u mis. De erehaag van bovenvermelde iconen kent sinds enkele jaren een jonge, nieuwe telg. Kurt Bertels veroverde zich immers met zijn doctoraatsonderzoek in 2020 een plek tussen de pioniers. Zoals zijn voorgangers de ‘oude muziek’ onder de loep namen en nieuw leven inbliezen, zo breekt Kurt Bertels een lans voor de vroege dagen van de saxofoon.

Zowat elke Belg weet dat de saxofoon werd uitgevonden en ontwikkeld door landgenoot Adolphe Sax. Maar wie weet in welke context het instrument ontstond of welke muziek er aanvankelijk op werd gespeeld? Met zijn onderzoek bestudeerde Bertels de opgang van het instrument toen het Brusselse conservatorium als eerste in 1867 een saxofoonklas opzette. Dit vormde voor heel wat componisten de aanleiding om nieuwe werken te schrijven voor het instrument of om hun eerdere composities te herwerken voor de saxofoon. Dit bijzondere kamermuziekrepertoire voor saxofoon raakte in de loop der tijd echter overvleugeld door het succesverhaal van de saxofoon in de jazzmuziek in de 20ste eeuw. Dankzij Kurt Bertels’ onderzoek en uitvoeringen krijgt het oorspronkelijke, vergeten repertoire eindelijk opnieuw een plek op de concertpodia.

Programmaboekje