Home > Activiteiten > Dorothee Mields & Boreas Quartett Bremen – Basevi codex

Dorothee Mields & Boreas Quartett Bremen – Basevi codex

Motetten en liederen uit Alamire’s kleinste manuscript

Na hun passage tijdens IYAP 2015 kreeg blokfluitconsort Boreas Quartett Bremen een wel heel bijzonder cadeau: een facsimile van de Basevi Codex. Dit 16de-eeuwse manuscript, vervaardigd in het beroemde atelier van Petrus Alamire, omvat 87 werken. Samen schetsen de misdelen, motetten, chansons en liederen in het Frans, Nederlands, Latijn en Italiaans de soundscape van het hof van Margaretha van Oostenrijk in Mechelen. De collectie – een van de rijkste bronnen van wereldlijke renaissancepolyfonie – zou de Boreas-blazers blijvend betoveren. Fascinatie werd inspiratie en creatie. En een concertprogramma! 

Trouw aan de historische uitvoeringspraktijk bewegen de uitvoerders zich binnen de krijtlijnen uitgestippeld in de Basevi Codex. Die bieden echter meer dan voldoende ruimte voor een karaktervolle interpretatie waarin de musici ook iets van zichzelf prijsgeven. Duikt mee in de muziek: Dorothee Mields, die de selectie instrumentale, vaak virtuoos versierde composities uit het manuscript verrijkt met haar sublieme stemgeluid. Wij zetten de deuren alvast wagenwijd open voor dit unieke combo en hun selectie uit het oeuvre van Johannes Ghiselin, Pierre de la Rue, Jacob Obrecht, Loyset Compère, Antoine Brumel, Alexander Agricola, Johannes Ockeghem, Johannes Prioris, Heinrich Isaac en Matthaeus Pipelare.

Programma

Chansons uit de Basevi Codex van Anoniem, J. Ghiselin, P. de la Rue, J. Obrecht, L. Compère, A. Brumel, M. Pipelare, A. Agricola, J. Ockeghem, J. Prioris en H. Isaac

Uitvoerders

Dorothée Mields, sopraan | Jin-Ju Baek, Luise Manske, Julia Fritz, Elisabet Champollion, blokfluiten

Zon 25 augustus 2024

22:15 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 28 / € 24 | Rang 2: € 24 / € 20

Dit concert is ook opgenomen in het abonnement Laus Polyphoniae by night XL

De stemmen van Boreas Quartett Bremen en Dorothee Mields

De lievelingsliederen van Margareta van Oostenrijk: een interview met Elisabeth Champollion van Boreas Quartett Bremen