Home > Activiteiten > Chordophony: Antwerpse luitmuziek

Chordophony: Antwerpse luitmuziek

The lute virtuosi of Antwerp

Het grootste overgebleven corpus van muziek voor een ensemble van luiten komt uit de historische stad Antwerpen, wat grotendeels te danken is aan de invloed van slechts twee figuren: muziekuitgever Petrus Phalesius en luitist en eerste significante componist van luitmuziek in de Lage Landen, Emanuel Adriaenssen (ca. 1550-1604). 

Zo drukte het huis van Phalesius 1 000 stukken luitmuziek, waaronder tientallen luitduetten, de enige volledige publicatie voor drie luiten (van de Italiaan Giovanni Pacoloni), en enkele trio’s en kwartetten van Adriaenssen. Samen vereisen deze werken luiten van vijf verschillende maten. Phalesius senior (1510-1573) werd geboren en werkte in Leuven, maar trad in een partnerschap met Jan Bellerus uit Antwerpen in 1570. Phalesius’ zoon, Petrus II (ca. 1545-1629), verhuisde het bedrijf vervolgens volledig naar die stad. Hij werd begraven in de Sint-Augustinuskerk, de thuisbasis van AMUZ. 

Phalesius gaf de eerste publicatie van luitist Emanuel Adriaenssen uit: Pratum musicum uit 1584, met arrangementen van vocale muziek voor twee, drie en vier luiten. Adriaenssen bracht het grootste deel van zijn leven door in Antwerpen, en ligt begraven in de Sint-Jacobskerk. Samen met zijn broer Gysbrecht runde hij een luitschool. Hij wordt tot ver in de 18de eeuw vermeld in luitpublicaties.

Naast deze belangrijke figuren komt ook Antwerpenaar en luitist Joachim van den Hove aan bod, samen met de belangrijkste componist van luitkwartetten, de Fransman Nicolas Vallet. 

Laat u meevoeren in deze bloeiende historische luitensemblecultuur!

Uitvoerders

Richard MacKenzie, alt-, tenor- & bassettoluit | Arngeir Hauksson, tenorluit & cittern | 

Matthew Nisbet, tenor- & basluit  | Lynda Sayce, discant-, altluit & artistieke leiding

Zat 26 augustus 2023

22:15 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 24 / € 20 | Rang 2: € 20 / € 16

Degustatiemenu met luit

Maak kennis met Chordophony en Lynda Sayce.