Home > Activiteiten > Aurelia Visovan & Terra Nova Collective

Aurelia Visovan & Terra Nova Collective

Haydns pianoconcerto en Mozarts en Van Malderes 40ste

De afstand tussen Wenen en Brussel was in de 18de eeuw minder groot dan men zou denken. De Habsburgers zaten met de keizer in Wenen en zijn broer als landvoogd in Brussel stevig in het zadel. Tot de gemeenschappelijke hofhouding van beide steden behoorde de huiscomponist Pieter Van Maldere, een van de bekendste componisten van zijn tijd. Van Maldere reisde naar Wenen en verbleef op het kasteel van Schönbrunn op het moment dat ook de kleine Mozart er op bezoek kwam. Toen Mozart kort daarop in Brussel was, kwam Van Maldere luisteren naar het klavierspel van de jonge Oostenrijker.

 

Symfonie nummer 40 betekende voor zowel Mozart als Van Maldere een nieuwe manier van denken. De confrontatie van beide componisten en hun werken markeert een generatiekloof: in Van Malderes 40ste symfonie weerklinkt een elegantie en verfijning eigen aan de galante stijl, terwijl Mozarts 40ste symfonie een mijlpaal van het Weense classicisme werd. Deze kloof wordt in deze voorstelling echter moeiteloos overbrugd door Joseph Haydn die beide componisten zeer wist te waarderen en wiens pianoconcerto klinkt als een verzoening van beide stijlen. Soliste in het Haydnconcerto is Aurelia Visovan, die in 2019 overtuigend de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua voor pianoforte in Brugge won.

 

Programma

P. Van Maldere: Symfonie nr. 40 in Es, WVR80 | J. Haydn: Pianoconcerto nr. 11 in D, Hob. XVIII/11 | W.A. Mozart: Symfonie nr. 40 in g, K. 550

 

 

Uitvoerders

Aurelia Visovan, pianoforte | Terra Nova Collective | Vlad Weverbergh, artistieke leiding

 

 

Zon 26 november 2023

15:00 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 33 / € 29 | Rang 2: € 29 / € 25 / Dit concert werd ook opgenomen in het Instrumentaal abonnement

Aurelia Visovan

Interview

Programmaboekje