Autobiografie blijft in de klassieke muziek vaak onder de oppervlakte. De intenties van de componist staan meestal voorop. Maar missen we juist daardoor niet een groot stuk van het verhaal? Wie Sofie vandaag is, wat muziek voor haar betekent en hoe ze musiceert, kan je simpelweg niet los zien van haar ervaringen met burn-out. Ze besloot daarom op zoek te gaan naar een vorm waarin ze die ervaringen zou kunnen articuleren: een autobiografisch recital. Daarmee stelt ze zich kwetsbaar op, want burn-out is in de wereld van de klassieke muziek nog altijd grotendeels taboe. Je speelt, je reist, je doet door.
In de bubbel van een concert
Voor Sofie is een concert een vorm van gedeelde concentratie. Speler en luisteraar bevinden zich samen in een ‘bubbel’ die hen naar een andere wereld transporteert. Dit keer wil Sofie de luisteraars meenemen naar de innerlijke wereld van een burn-out. Zou het mogelijk zijn om met behulp van de fragiele luit de luisteraars gewaarwordingen aan te reiken van overprikkeling, contrast, overdaad, stilstand, leegte, schoonheid en beweging? Zou het mogelijk zijn om hen te laten deelnemen aan de verschillende fases van een burn-out: uitputting en overprikkeling (aanloop naar), de grote leegte (tijdens) en het troost vinden in schoonheid en puurheid (herstel)?
Sofie zoekt met haar projecten al langer naar manieren om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag een plek te geven in haar artistieke proces. Burn-out en ervaringen van psychische kwetsbaarheid zijn zulke uitdagingen – zeker nu veel mensen door de coronacrisis hun psychische grenzen hebben moeten overschrijden. Lukt het haar om de intense verbinding tussen luisteraar en muzikant in te zetten om ervaringen van burn-out hoorbaar, invoelbaar, begrijpbaar en – wie weet – vermijdbaar te maken? Dat is de inzet van Verdwijntijd.
Met oude muziek van o.a. Dowland, Da Milano, De Visée en nieuwe muziek en soundscapes van Vladimir Gorlinsky. En met tekst van Annemarie Peeters, gebracht door Katelijne Damen, over de concrete sensaties voor, tijdens en na een burn-out. De luisteraar zit als het ware middenin Sofie’s verhaal: in de buik van de burn-out.
Lees meer over dit concert in De Standaard en Knack.
Dit concert vindt plaats op 10 oktober, World mental health day. Het is ook de laatste dag van de 10-daagse campagne ‘Samen Veerkrachtig’ van de Geestelijke Gezondheid. De campagne #samenveerkrachtig is een initiatief van Te Gek!, Gezond Leven en Vlaamse logo’s. Met dit concert ondersteunt AMUZ de wil om meer bewustzijn te creëren rond geestelijke gezondheid.