Home > Nieuws > AMUZ > The Times: componerende kinderen en jongeren

The Times

HERMESensemble voert het werk uit van componerende kinderen en jongeren

Je eigen compositie uitgevoerd weten door een professioneel ensemble, dat is toch de droom van elke componist?

The Times (aanvankelijk The times they are a changin’) biedt een podium aan componerende kinderen en jongeren. De deelnemers worden gecoacht door professionele componisten om hun partituren bij te schaven, zodat hun muzieknotatie nog beter aansluit bij hoe ze willen dat hun muziek klinkt bij een uitvoering. De afgelopen edities van The Times bewezen dat het project een verschil maakt. In het geval van Noah Senden (°1998) stuurde het zelfs zijn leven in een bepaalde richting.

Op een flyer in de muziekacademie van Ekeren las Noah over The Times. “Je eigen compositie uitgevoerd weten door een professioneel ensemble, dat is toch de droom van elke componist?” Hij stuurde in 2011 vol verwachting zijn compositie in. Zijn stuk werd niet geselecteerd, maar hij werd wel uitgenodigd voor feedback en mocht het repetitieproces van de geselecteerde composities bijwonen. “Het was enorm leerrijk,” vertelt hij, “om te horen hoe de muzikanten aan de slag gingen met al die nieuwe partituren. Toen in 2013 mijn compositie L’Etang de Monet wel werd geselecteerd voor uitvoering, was het magisch om mijn eigen muziek live uitgevoerd te horen. De componisten-coaches hielpen onze notatie specifieker te maken, zodat het voor de muzikanten nog duidelijker werd hoe wij wilden dat ons stuk zou klinken. Een fantastische leerschool. Ook de drie daaropvolgende edities had ik het geluk dat mijn nieuwe compositie telkens werd geselecteerd. Ik durfde steeds meer experimenteren in mijn stukken; ik schreef ook voor meer en andere instrumenten. Componeren voor slagwerk vond ik aanvankelijk wel lastig, omdat dat voor mij een heel abstract iets was. Maar dankzij The Times kreeg ik feedback van de slagwerker van HERMESensemble over de notatie en de mogelijkheden.”

Noahs ervaringen met The Times inspireerden hem om in 2016 de stap te zetten naar een professionele componistencarrière: hij schreef zich in aan het conservatorium van Antwerpen en studeerde er compositie bij Wim Henderickx. Vandaag is Noah Senden actief als componist en arrangeur. Zijn composities worden uitgevoerd door Jef Neve, I Solisti, Antwerp Symphony Orchestra, HERMESensemble, Kugoni Trio, Desguin Quartet, Koi Collective, La Passione en vele anderen. Hij componeerde ook de filmmuziek van Rise and shine van Jeremiah Joél en werkt momenteel aan Lange Wapper, een muziektheatervoorstelling voor kinderen met Clara Cleymans en Casco Phil. Om de cirkel helemaal rond te maken: Senden doceert vandaag ook zelf compositie aan de muziekacademies van Brasschaat/Kapellen en Merksem.

Noah was niet de enige The Times-deelnemer die voor een muziekcarrière koos; ook opkomend dirigent Martijn Dendievel nam deel en hoorde tijdens de editie van 2012 zijn compositie Fantaisie klinken op het podium van AMUZ. Wat de toekomst brengt voor de jonge componisten van dit jaar moet blijken, maar hun passage in AMUZ op 3 maart is alvast een spannend begin.

Tijdens de editie van The Times 2024 hoort u in AMUZ composities van Karel Boits (°2012), Soetkin Wilms (°2010), Annalisa Devolder (°2008), Elewout Acke (°2008), Arthur Deley (°2006), Ziggy Sunaert (°2006), Cecilia Palumbo (°2005) en Jesse Macken (°2005).

Naar het concert

HERMESensemble

03 maart 2024 15:00