Home > Nieuws > AMUZ > Kerstsfeer in AMUZ: de muzikale originaliteit van Air4Six verrast en verwarmt

Kerstsfeer in AMUZ:
De muzikale originaliteit van Air4Six verrast en verwarmt

De kerstperiode is traditioneel een tijd van vrede, bezinning en nabijheid. Vandaag lijkt het wel een hele klus om die toestand te kunnen bereiken. Air4Six, een uniek ensemble van zes professionele stemmen, kan u alvast een handje helpen. Met hun warme stemmen en prachtig kleurenpalet brengen ze u in kerststemming. Speciaal voor ons huis stelde Joris Derder, bariton en bezieler van Air4Six, een gevarieerd kerstprogramma samen. Het wordt een kersttrip langs periodes en sferen, die u perfect laat landen in een vredige toestand. AMUZ laat Joris Derder graag aan het woord om u alvast in de stemming te brengen.

Multi-inzetbaar collectief
In 2019 zag Air4Six het levenslicht: Joris Derder bracht – net voor de coronacrisis uitbrak – zes professionele solozangers samen om een vast sextet te vormen, met de focus op een romantisch en hedendaags repertoire. “Er zijn best wel wat oudemuziekensembles in Vlaanderen die renaissance- en barokmuziek brengen, maar een klein ensemble voor vocale romantische en hedendaagse muziek ontbrak nog”, aldus Derder. De zangers die hij aansprak, waren meteen enthousiast en hongerig om samen met anderen te musiceren. Hun eerste programma, rond Britse romantische koormuziek, kon u in volle coronalockdown in 2020 via een livestream vanuit AMUZ meemaken. Hoewel het geen evidente tijd was voor artiesten en publiek om cultuur te brengen en te beleven, kreeg Air4Six meteen bijzonder lovende reacties en voelden de musici zelf ook hoe fijn het was om in een klein ensemble te zingen. Derder vormde de groep om tot een flexibel vocaal collectief. Hijzelf, verantwoordelijk voor de programmatie, bleef samen met sopraan Liesbeth Devos de vaste drijvende kracht achter Air4Six. Afhankelijk van het programma, het tijdstip of de stijl zoeken ze aanvullende stemmen en andere muzikanten. “We werken niet alleen a cappella: zo wordt ons huidige project Heisse Liebe, voor vijf zangers, begeleid door accordeon. Muziek van Haydn professioneel hoogkwalitatief laten begeleiden op accordeon valt niet binnen de geijkte paden van de klassieke muziek, maar valt zeker binnen de mogelijkheden van Air4Six. En we zijn multi-inzetbaar, afhankelijk van het project of de componisten. Zo brachten we tijdens het festival STROOM Midzomernachtsdroom van Mendelssohn – voor vrouwenkoor en twee sopraansolisten – in een bezetting van zes zangeressen,” licht Derder toe.

Kerstreis door de tijd: van oude traditie …

Dat Air4Six veelzijdig is, bewijst het collectief met het programma Pour un temps de Noël, een uniek kerstconcert dat u op zondag 17 december in AMUZ kan bijwonen. Derder koos voor een aansluiting bij de traditie van de historische uitvoeringspraktijk, die AMUZ hoog in het vaandel draagt: puur vocaal in de eerder traditionele bezetting van drie mannen- en drie vrouwenstemmen, die hij in wisselwerking met het opgebouwde programma uitkoos. Air4Six begeeft zich ditmaal ook buiten de romantische en hedendaagse periode; Derder zocht en vond namelijk ook in de oude muziek een link met het solistisch zingen in een klein ensemble. “Es ist ein Ros entsprungen van Praetorius, een bekend homofoon stukje renaissancemuziek, is daarvan een typisch voorbeeld. Ik vind het boeiend om muziek met dezelfde teksten uit verschillende tijden te combineren, om te zien hoe hedendaagse componisten omgaan met een tekst uit vroegere periodes en of ze al dan niet rekening houden met de oorspronkelijke compositie. We brengen daarom ook Hugo Distlers Es ist ein Ros entsprungen. En daarnaast sluit John Rutters There is a flower mooi aan bij de roos-symboliek. Rutter mag volgens mij in geen enkel kerstprogramma ontbreken, voor mij is hij de koning van de carols! Niemand kan de kerstsfeer – inclusief de vallende sneeuwvlokjes – zo oproepen als hij. Het publiek zal ook niet alleen de oorspronkelijke Coventry carol uit de 16de eeuw horen, maar ook een versie van Martin Shaw (overgang van de 19de naar de 20ste eeuw) én een 20ste-eeuwse versie van Jacques Cohen, een vrij onbekende Engelse componist met een link naar de jazz. Zo beleven zowel muzikant als luisteraar een boeiende tijdreis”, aldus Derder. Air4Six wil u bekoren met zowel oude als nieuwe muziek, met de ernstige muziek van Praetorius en de sensuele tonen van Poulenc, met de bekende kerstcarols en met onbekende nieuwe stukken.

… tot de hedendaagse vraag naar vrede op aarde
Ook David Lang mag daarom niet ontbreken: “Zijn muziek heb ik onlangs van heel dichtbij leren kennen en ze lijkt minimalistisch, maar toen ik er dieper in dook, ontdekte ik een schat aan kleine pareltjes. Make peace past bijvoorbeeld perfect in de kersttijd en al zeker in de woelige wereld die we vandaag meemaken. Rust en vrede kunnen er niet genoeg zijn, dus ook Da pacem Domine van Pärt wou ik absoluut op het programma.”
Derder sluit wel graag vrolijk en wat luchtiger af met arrangementen van Peter Gritton, zodat het publiek met een glimlach de winternacht kan ingaan.

Dat u zal worden ondergedompeld in een breed palet van emoties, staat buiten kijf. Air4Six laat u genieten van een intiem kerstconcert zoals alleen zes versmolten solozangers dat kunnen. “Anders dan tijdens ons concert in volle coronatijd kunnen we nu echt dicht bij het publiek komen, met de fantastische akoestiek en locatie van AMUZ als extra troef, zodat we de warme kerstboodschap van rust, vrede en nabijheid optimaal kunnen overbrengen”, concludeert Joris Derder.
Laat u op zondag 17 december verwarmen door de unieke stemmen van Air4Six en beleef alvast een intieme kerst in AMUZ.

Naar het concert

Air4Six

17 december 2023 15:00