Home > Nieuws > AMUZ > De verfijnde instrumenten van Christian Fuchs

De verfijnde instrumenten van Christian Fuchs

Wie AMUZ een beetje kent, weet dat er op het podium geregeld unieke instrumenten worden bespeeld. Op 9 november stelt La Compagnia del Corpo Nero een instrument aan u voor dat nooit eerder in ons huis aanwezig was, het lautenwerck.

Het lautenwerck is een klavierinstrument dat een klavecimbel en een luit in één instrument verenigt. De mechaniek is vergelijkbaar met die van het klavecimbel, waarbij de snaren worden getokkeld. Bij het lautenwerck zijn de snaren echter niet van metaal, maar van darm, wat het instrument een zachte klank geeft. Het lautenwerck kwam in de 18de eeuw voor en het is bekend dat Johann Sebastian Bach een exemplaar in zijn huiskamer had staan. Er is echter geen enkel origineel instrument bewaard gebleven. Een lautenwerck bouwen gebeurt dus op basis van beschrijvingen, en is specialistenwerk – zoals voor de Duitse instrumentenbouwer Christian Fuchs.
Wie Fuchs’ atelier in Höchst nabij Frankfurt binnenstapt, ziet meteen dat hij geen bandwerk aflevert. In samenspraak met zijn klanten – muzikanten, conservatoria of musea – bouwt hij met veel geduld ongeveer vier instrumenten per jaar. Dat zijn voornamelijk klavecimbels, maar ook psalteria, klavechorden en lautenwercken. “Alles begint in het hoofd”, zegt Fuchs. Het gaat erom de klank in de geest voor te stellen, daarna komt de praktische kant. Hij zoekt het juiste hout uit, dat hij nauwkeurig met een figuurzaag onder handen neemt. Het duurt ongeveer twee en een halve maand om een instrument te bouwen.

Op 9 november zal Dimos de Beun zo’n lautenwerck van Fuchs bespelen. Een unieke kans voor u om dit instrument te horen!

 

 

Naar het concert

La Compagnia del Corpo Nero & Floris De Rycker

09 november 2023 20:00