Home > Activiteiten > The Tallis Scholars

The Tallis Scholars

Missa Corona spinea

The Tallis Scholars bestaan 50 jaar. Tijdens dit jubileumjaar schitteren ze opnieuw in AMUZ, ditmaal met de fenomenale Missa Corona spinea van John Taverner (ca. 1490-1545).

In het Engelse renaissancerepertoire is deze zesstemmige mis ongeëvenaard. Met name in de sopraanpartij wordt een uitdaging van letterlijk ongekende hoogte gecreëerd: in geen enkele andere mis zingen de sopranen zo hoog!

De Missa Corona spinea moet gecomponeerd zijn voor een bijzondere gelegenheid; wellicht werd ze besteld door kardinaal Wolsey, Taverners broodheer aan Cardinal College in Oxford, die een nog betere muziekkapel had dan koning Henry VIII. De kans bestaat dat de mis werd uitgevoerd in maart 1527, tijdens het bezoek van Henry VIII met Catharina van Aragon. Kort daarna viel Wolsey uit de gratie van de koning: mogelijk had de uitvoering jaloezie opgewekt en draaide de intentie om de koning te paaien verkeerd uit.

Verwacht u aan een hoogtepunt: “Prepare to leave planet earth for the duration of Taverner’s Missa Corona spinea”, dixit Early Music Today. 

Wim Diepenhorst zal tussen de misdelen op gotisch orgel improviseren.

Programma

J. Taverner: Missa Corona spinea

 

 

Uitvoerders

The Tallis Scholars | Peter Philips, artistieke leiding 

 

 

Zon 11 februari 2024

15:00 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 33 / € 29 | Rang 2: € 29 / € 25 / Dit concert werd ook opgenomen in het TAVE(R)NERinPRIMETIME abonnement

Programmaboekje