Home > Activiteiten > Olga Pashchenko & Il Gardellino

Olga Pashchenko & Il Gardellino

Mozarts pianoconcerti nrs. 8 & 18 en Sinfonia concertante voor blazers en orkest

Olga Pashchenko neemt met het Belgische orkest Il Gardellino alle pianoconcerti van Mozart op. Net als het eerste album van deze cyclus wordt hun volgende cd in AMUZ opgenomen. Aansluitend presenteren ze in dit concert Mozarts pianoconcerti nrs. 8 en 18 en zijn Sinfonia concertante voor blazers en orkest.

Het Pianoconcerto nr. 8 in C, KV 246 schreef de twintigjarige Mozart in 1776 in Salzburg voor gravin Antonia Lützow. Hoewel technisch minder veeleisend dan zijn eerdere concerti – opdat de gravin het werk zou kunnen spelen – daarom niet minder interessant. 

In april 1778 schreef Mozart aan zijn vader dat hij een sinfonia concertante aan het componeren was voor vier solisten van het Parijse Concert Spirituel. De uitvoering werd last minute geannuleerd en de originele partituur verdween in de plooien van de tijd. Daardoor bestaat het gereconstrueerde concerto voor vier blazers en orkest vandaag in twee verschillende versies. Karakteristiek is het vrolijke karakter ervan door de amusante dialogen van de blazers onderling.

Het concert sluit af met het Pianoconcerto nr. 18 in Bes, KV 456 dat Mozart in 1784 zou hebben gecomponeerd voor de blinde pianovirtuoze Maria Theresia von Paradis. Wat er ook van zij, het belette hem alleszins niet de mogelijkheden van het pianoconcerto verder te exploreren en te vernieuwen: in het laatste deel van dit concerto plaatst Mozart tegenover het drieledige metrum van de strijkers (6/8) gedurende een aantal maten een tweedelig metrum van de blazers (2/4) en erna ook in de piano, waardoor een concurrerend ritme ontstaat dat ongezien was in een concerto in Mozarts tijd.

 

 

Programma

W.A. Mozart: Sinfonia concertante, KV 297B | Pianoconcerto nr. 8 in C, KV 246 | Pianoconcerto nr. 18 in Bes, KV 456

 

 

Uitvoerders

Olga Pashchenko, pianoforte | Jan De Winne, traverso | Marcel Ponseele, hobo | Bart Aerbeydt, hoorn | Eyal Street, fagot | Il Gardellino

 

 

Don 8 februari 2024

20:00 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 38 / € 34 | Rang 2: € 34 / € 30

In samenwerking met:

Il Gardellino

Programmaboekje