Home > Activiteiten > Iestyn Davies & Nicholas Daniel & Fretwork

Iestyn Davies & Nicholas Daniel & Fretwork

The hidden face

Het legendarische viola-da-gambaconsort Fretwork, contratenor Iestyn Davies, wereldwijd geprezen om zijn stembeheersing en muzikaliteit, en Nicholas Daniel, een van de beste Britse hoboïsten, bouwen de brug tussen John Taverner (ca. 1490-1545) en John Tavener (1944-2013). 

Fretwork voert de volledige Missa Gloria tibi trinitas van Taverner instrumentaal uit.

Deze zesstemmige mis werd gecomponeerd voor Cardinal College in Oxford en is gebaseerd op het gelijknamige gregoriaanse gezang voor het Feest van de Heilige Drie-eenheid. De mis, en vooral de passage op de tekst In Nomine in het Benedictus, vormde de aanleiding voor een grote traditie van consortmuziek. 

 

Daarnaast weerklinken twee muzikale gebeden van John Tavener: The hidden face en Nipson. The hidden face is een gebed voor contratenor, hobo en viola-da-gambaconsort. Het is verstilde muziek, waarin geen plaats is voor het ego, maar waarin Tavener zich tot het goddelijke wil richten – het Verborgen Gezicht. Nipson, waarin Tavener nadenkt over zijn zonden, schreef hij in opdracht van Fretwork. De tekst is afkomstig uit een fontein in Istanboel: “Nipson anomemata me monan opsin” (Reinig mijn zonden, niet alleen mijn gezicht). Het palindroom is toegeschreven aan Gregorius van Nazianze (329-389).

 

 

Programma

J. Taverner: Missa Gloria tibi trinitas | J. Tavener: The hidden face | Nipson

 

 

Uitvoerders

Iestyn Davies, contratenor | Nicholas Daniel, hobo | Fretwork

 

 

Zon 18 februari 2024

15:00 - AMUZ

Tickets:

Rang 1: € 33 / € 29 | Rang 2: € 29 / € 25 / Dit concert werd ook opgenomen in het TAVE(R)NERinPRIMETIME abonnement

Programmaboekje