Home > Concertdatabank

RBS Europa Choir

RBS Europa Choir

The RBS Europa Choir is made up of experienced amateur choral singers from the UK and Europe. The choir has previously performed in Venice, Paris, Rome and Ghent. Their concert in Antwerp follows a week of study at AMUZ exploring the work of Josquin Desprez and Petrus de la Rue.

David Skinner

David Skinner is Fellow, Praelector, and Osborn Director of Music at Sidney Sussex College in the University of Cambridge where he teaches historical and practical topics from the medieval and renaissance periods, as well as directing the chapel choir.

He is also artistic director of the professional consort Alamire (www.alamire.co.uk), who recently received the 2015 Gramophone Award in Early Music for their recording of The Spys Choirbook.

Programme

PETRUS DE LA RUE
Mass Movements from the Mechelen Choirbook, selected from:
Missa Pascale
Missa Conceptio tua
Missa Ave Maria
Missa Alleluia

JOSQUIIN DESPREZ
Ave Maria
Absalon fili mi
Inviolata integra et casta es Maria
Salve regina a5
Tu solus qui facis mirabilia
Benedicta es, caelorum regina

03 december, 2020 06:30

Officiële opening AMUZ, Dominique Visse & B’Rock

Het nieuwe barokorkest B’Rock werd in 2005 opgericht door jonge, vooraanstaande barokspecialisten in Vlaanderen. Het orkest werkt zonder vaste dirigent en met een wisselende bezetting. De vaste kern bestaat uit jonge musici die eerder hun ervaring op het gebied van historische uitvoeringspraktijk opdeden bij gespecialiseerde orkesten in binnen- en buitenland zoals La Petite Bande, Anima Eterna, Freiburger Barockorchester, Les Musiciens du Louvre en Concerto Köln. In de pers werd het jonge ensemble alvast fel bejubeld: “De leden van B’Rock speelden bijzonder eensgezind samen en in de solo’s werd duidelijk dat het orkest een kostbaar reservoir van puike solisten is.” Of nog: “De spontaniteit in de uitvoering illustreerde dat dit orkest een frisse wind wil laten waaien door het gevestigde barokmuzieklandschap.” B’Rock brengt het muzikale relaas van Don Quichote van La Mancha, die door het lezen van ridderromans in de waan raakt dat hij het onrecht in de wereld moet uitroeien. De swingende orkestsuites van Telemann en de komische cantates van Philippe Courbois en Pierre de la Garde schetsen beeldrijk de ingebeelde avonturen van de pantoffelheld. Met de bekende Franse contratenor Dominique Visse kiest B’Rock voor een solist van hoog niveau met een stevige reputatie als het op humor aankomt. AMUZ kan zich alvast geen AMUZanter openingsconcert wensen.Dit concert is het officiële openingsconcert van AMUZ. Om 20.00 uur start de officiële opening met inleidingen van voorzitter en Antwerps schepen van cultuur Philip Heylen, van Lieve Schaubroeck, directeur van AMUZ en van de Antwerpse stadsdichter Ramsey Nasr. Het concert start om 21.00 uur.

Uitvoerders
Kurt Van Eeghem: presentatie
Philip Heylen: voorzitter
Lieve Schaubroeck: directeur
Ramsey Nasr: stadsdichter
Dominique Visse: contratenor
B’Rock
Lidewij Van der Voort: concertmeester (B’Rock)
Clemens Nuszbaumer: coach

13 januari, 2006 21:00 -- AMUZ

Van Swieten Society & Frits van Oostenbruggen

Mozartkenner en pianist Bart van Oort, acteur Frits van Oostenbruggen en regiseur Paulien Haakma maakten een vertelconcert voor kinderen. Samen met het pianotrio van de Van Swieten Society vertellen ze op een serieuze en grappige toon over de magie van Mozart en zijn muziek. Met het oog op het feestelijke jaar 2006 (precies 250 jaar nadat Mozart werd geboren) wil de Van Swieten Society een cd opnemen met muziek van Mozart: er moet worden gerepeteerd en de opnametechnicus moet zijn KlankKast in gereedheid brengen. Hiermee kan hij alle muziek van de hele wereld opnemen maar ook bijna alles opzoeken wat hij over muziek wil weten. Er komen dan ook veel vragen naar boven: wat is componeren, hoe doet een genie dat (wat is een genie eigenlijk?), kon Mozart breien, en hoe werkt een piano? Heeft Mozart eigenlijk ook tophits en ringtones gecomponeerd? Gelukkig kennen Bart van Oort en de andere leden van de Van Swieten Society de antwoorden.

Uitvoerders
Frits van Oostenbruggen: acteur
Paulien Haakma: regisseur
Van Swieten Society
Bart Van Oort: piano
Rémy Baudet: viool
Jan Insinger: cello

14 januari, 2006 09:30 -- AMUZ

Kinderworkshop bij La Bassa Fiamenga

Workshop o.l.v. Koen Laukens ter voorbereiding van het klavecimbelconcert door La bassa Fiamenga om 15.00 uur. Aan de hand van tekeningen, spelopdrachten worden contrasten in de klavierbarokmuziek verduidelijkt. Maximaal 25 kinderen uit het tweede, derde of vierde leerjaar kunnen aan deze workshop deelnemen.

Uitvoerders
Koen Laukens, muziek- en speldocent

14 januari, 2006 13:00 -- AMUZ

Kinderworkshop bij Ensemble Explorations

16.00 tot 18.00 uurworkshop o.l.v. Koen Laukens ter voorbereiding van het concert met de integrale strijkkwartetten van Mozart om 18.00 uur.Een videomontage introduceert het wonderkind Mozart, die als kindster werd opgevoerd. Koen Laukens legt de link naar sterrendom nu en illustreert aan de hand van muziek het leven en de activiteiten van de componist. Maximaal 25 kinderen uit het vijfde of zesde leerjaar of het eerste middelbaar kunnen aan deze workshop deelnemen.

Uitvoerders
Koen Laukens: muziek- en speldocent

14 januari, 2006 15:00

La Bassa Fiamenga

De klavecinisten Menno van Delft en Stefano Demicheli ontmoetten elkaar voor het eerst in de Brusselse Muntschouwburg, waar ze beiden meewerkten aan René Jacobs’ productie van Händels Agrippina. Dat beviel hen zo goed dat ze besloten samen een duo te vormen om de verrassende mogelijkheden te verkennen die het repertoire voor twee klavecimbels biedt. Ze ontleenden de naam La Bassa Fiamenga aan een ‘Vlaamse’ compositie van Frescobaldi. Muziek voor twee klavecimbels kan vele gedaantes aannemen. De partituren voor virginalen en klavecimbels van de Engelse virginalisten vormen de bakermat van de westerse klaviermuziek. Maar de muzikale en contrapuntische mogelijkheden van twee klavieren ontgingen ook de Italiaanse componisten niet. Giovanni Gabrieli’s instrumentale canzones konden worden uitgevoerd door twee groepen blazers, strijkers of twee orgels. Voor uitvoeringen thuis waren twee klavecimbels beter geschikt; de exuberante muziek krijgt iets onverwachts intiems. Ruim een eeuw later schreef Johann Sebastian Bach zijn concerten voor twee klavieren om samen met zijn zonen en leerlingen te spelen. De partijen van het strijkorkest worden in het Concerto BWV 1061 volledig verdubbeld door de twee klavecimbels. La Bassa Fiamenga brengt de pure en transparante uitvoering door de twee solisten.

Workshop voor kinderen bij dit concert.

Uitvoerders
La Bassa Fiamenga
Menno van Delft: klavecimbel
Stefano Demicheli: klavecimbel

14 januari, 2006 15:00 -- AMUZ