Home > Activiteiten > Polyphony connects > Ontdek onze cursussen > Magistraal meerstemmig: polyfonie voor starters en liefhebbers (i.s.m. Davidsfonds Academie)

Magistraal meerstemmig: polyfonie voor starters en liefhebbers

Onlinecursus door Sofie Taes

 

Onder de prachtige rozet van de Notre Dame in Parijs werd midden 12de eeuw de meerstemmige muziek geboren. In de volgende vijfhonderd jaar transformeerde het eenvoudige organum tot het rijke contrapunt waaraan onder meer Bach zich zou laven. Van het fijnzinnige filigraanwerk van de ars subtilior over de ‘klassieke’ renaissancepolyfonie tot de nabloei in de vroegbarok werpt deze introductie tot de polyfonie een blik op mijlpalen, topcomponisten, basisbegrippen en uitvoeringspraktijken. Polyfonie is voor u een onbetreden pad? Dan is deze cursus uw ideale gids. U bent een fijnproever die geen enkel oudemuziekfestival mist? Ook in dat geval scherpt u dankzij de overzichtelijke teksten, illustratief beeldmateriaal en zorgvuldig gekozen muziekfragmenten uw kennis en luistervaardigheden aan.

Sofie Taes studeerde musicologie aan de KU Leuven (BE), waar ze als kersvers alumna aan de slag kon bij de Alamire Foundation: het Internationaal Centrum voor de Studie van de Muziek in de Lage Landen, gespecialiseerd in gregoriaans en polyfonie van de middeleeuwen tot begin 17de eeuw. Van 2008 tot 2013 combineerde ze dit onderzoekswerk met een functie als artistiek assistent en muziekdramaturg bij AMUZ. Sofie freelancet als auteur van programmateksten, essays en interviews, als vertaler en redacteur, concert- en opera-inleider en muziekdocent. In juli 2013 schreef ze in opdracht van MAfestival Brugge het boek Het klavecimbel van Ligeti – 50 jaar oude muziek in Vlaanderen. Haar schrijfwerk groeide ondertussen uit tot een breed portfolio. Maar oude liefde roest niet: haar thesis-terrein (muziek uit de Belle Époque) en 15de-eeuwse polyfonie blijken tot op vandaag de felste hartkloppingen en het meest stugge kippenvel op te leveren.

De cursus is te koop voor € 15 en vanaf 15 augustus online beschikbaar.

In samenwerking met Davidsfonds Academie