Home > Activiteiten > Polyfoon

Polyfoon

Magnificat!

Adventsmuziek van vroeger en nu.

Polyfoon

Polyfoon is een projectmatig ensemble van ervaren zangers, in 1999 samengebracht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Van bij zijn ontstaan heeft het zijn eigen stem laten horen in het Vlaamse koorlandschap. Dat heeft het ensemble gedaan met groots opgezette concertconcepten met muziek, beeld en woord, of projecten met een bijzondere thematiek. Daarbij is er één constante: elk van de projecten is een verrassende confrontatie tussen oude en hedendaagse polyfonie. Polyfoon huldigt dus het ‘ante et nunc’-principe – van vroeger en nu. En elk van de concerten is opgebouwd rond één specifiek thema, verhaal of componist.

Daarvoor vraagt Polyfoon geregeld aan hedendaagse componisten om voor het ensemble nieuw werk te schrijven – Daan Manneke, Geert D’hollander, Willem Ceuleers, Coen Vermeeren, Alain De Ley, Bart Van Reyn, Luc De Winter en Jeroen D’hoe.

Tegenwoordig heeft Polyfoon zijn thuisbasis in Temse, en blijft het ensemble ook een vaste gast in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Maar Polyfoon concerteerde ook in iconische locaties in het buitenland: de dom van Avignon, de kathedraal van Salamanca, het Palaçio Naçional de Queluz, de St. Albans Cathedral, Ely Cathedral, de Catedral de San Salvador (Zamora), de Igreja Nossa Senhora da Nazaré, de kerk van San Guiliano dei Fiamminghi in Rome, e.a..

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Polyfoon zijn: een concerttournee met het Vlaams Radiokoor (met het 40-stemmige Spem in alium van Tallis), de Missa Pro vivis van Alain De Ley, Anima Mea, een audiovisuele voorstelling over Vesalius met o.a. Michaël Pas, het project ‘L’Homme Armé’ met Warre Borgmans en Stefan Vanfleteren, samenwerkingen met Zefiro Torna, Psallentes, Octopus, K’s Choice, Ensemble Blagovest (LV), en zovele oude en hedendaagse polyfone meesterwerken, gaande van Lassus, Ockeghem en Gesualdo tot Pärt en Tavener.

Lieven Deroo

Lieven Deroo begon zijn zangcarrière als koorknaap in de Schola Cantorum Cantate Domino van zijn geboortestad Aalst. Toen hij het licentiaatsdiploma Economie op zak had, ging hij dwarsfluit studeren aan het Conservatorium te Brussel. Zanglessen kreeg hij eerst van Rita Piron; daarna ging hij zich vervolmaken bij de befaamde bas Guus Hoekman in Nederland en bij pedagoge Lucie Frateur.

Als professioneel zanger kon hij reeds vroeg aan de slag bij het koor van de Nationale Opera en sinds 1985 maakt hij deel uit van het BRTN-koor, het huidige Vlaams Radiokoor, waarmee hij jaarlijks een vijftigtal concerten verzorgt.

Als bassolist zong hij in meer dan 250 concerten in binnen- en buitenland, ook voor radio, televisie en Festival van Vlaanderen. Zijn repertoire omvat werken van de renaissance tot nu. Hij heeft zich gespecialiseerd in missen, cantates, passies en oratoria uit de barokke en klassieke periode.

Als freelance-ensemblezanger was en is hij te horen bij het Nederlands Kamerkoor, La Petite Bande, Il Fondamento, Anima Eterna, Collegium Vocale Gent, Akademia (F), Psallentes, Currende, Cappella Pratensis (NL), Utopia, Vox Luminis en het vermaarde Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel waarmee hij talrijke concerten in binnen- en buitenland zong en meewerkte aan ca. 17 van hun cd-opnames.

Als koordirigent leidde hij gedurende jaren Het Waas Gemengd Koor uit Lokeren, het Middelburgs Kamerkoor (NL), het Vlaams Radiokoor in de Petite Messe Sollenelle van Rossini en sinds 20 jaar is hij de vaste dirigent van Polyfoon dat zich toelegt op de oude en nieuwe meesters van de a-capellapolyfonie.

Zon 4 december 2022

11:00 - AMUZ

Tickets:

€ 21,33