Home > Activiteiten > Online summerschool 2021

Online summerschool 2021

Josquin and the Art of Polyphony

Wat is polyfonie en hoe heeft die zich ontwikkeld? Wat is vandaag de juiste benadering? Welke uitdagingen en voordelen brengt de uitvoering van de originele notatie met zich mee? Wat ligt er zoal aan de basis van improviseren rond polyfonie? Een greep uit de vele vragen die aan bod komen in deze jaarlijkse summerschool met vocaal ensemble Cappella Pratensis.

De rode draad is de muziek van Josquin des Prez die we 500 jaar na zijn dood herdenken. In meerdere interactieve onlinesessies wordt er ingegaan op zijn repertoire en dat van zijn tijdgenoten. Ter aanvulling geeft experte Valerie Horst lessen over mensurale notatie. De cursus wordt in het Engels gegeven.

Nadat de summerschool in 2020 succesvol online verliep, wordt dit concept voortgezet. Docenten Andrew Hallock, Pieter De Moor en Stratton Bull begeleiden de sessies samen met twee andere zangers van Cappella Pratensis. Dit is uw kans om samen te zingen met dit vermaarde vocale ensemble! Tijdens de sessies kan u vragen stellen aan de docenten en wordt er samen met andere deelnemers een virtuele uitvoering gemaakt van een deel van het repertoire. Een aantal lesvideo’s illustreren de verschillende aspecten van polyfonie als aanvulling op het livewebinar via Zoom.

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek en AMUZ, Festival van Vlaanderen Antwerpen

Praktische informatie

Data
25 tot 29 augustus 2021

Programma
Coaching door vijf zangers van Cappella Pratensis, lesvideo’s en clips om mee te zingen. Notatietutorials van Valerie Horst.

Vooraf: drie video’s over mensurale notatie met Valerie Horst op 9, 16 en 23 augustus & beginsels van notatie, ligaturen, drievoudige mensuratie
Woensdag 25 augustus, 17.00-20.00 uur: livecoaching, korte lesvideo’s over uiteenlopende thema’s, livesessie over mensurale notatie
Donderdag 26 augustus, 17.00-20.00 uur: livecoaching, korte lesvideo’s, livesessie over mensurale notatie
Vrijdag 27 augustus: iedereen welkom om de activiteiten rond de herdenking van Josquin des Prez tijdens het Laus Polyphoniaefestival te volgen. Deze dag geen onlinelessen.
Zaterdag 28 augustus, 17.00-20.00 uur: livecoaching, korte lesvideo’s, livesessie over mensurale notatie
Zondag 29 augustus, 17.00-19.00 uur: livecoaching, korte lesvideo’s, opnamen van een gezamenlijk slotconcert met alle deelnemers (virtueel koor).

Deelnemers
De summerschool is gericht op professionele, pre-professionele zangers en gevorderde amateurs.

Bent u geïnteresseerd in polyfonie, maar heeft u weinig tot geen ervaring met oude notatie? Schrijf u dan in voor de starterscursus polyfonie (online).

Prijs
€ 85 / $ 95

Inschrijven
Schrijf u in via het inschrijvingsformulier van Musica en vink ‘Online Summerschool’ aan. Daarna ontvangt u van Musica een bevestigingsmail met betalingsinformatie.

Deadline voor inschrijven
15 juni (plaatsen zijn beperkt)