Home > Activiteiten > Anna Besson | Sofya Gandilyan

Anna Besson | Sofya Gandilyan

traverso | klavecimbel

“ Maar vooral Anna Besson wekt bewondering op. Haar traversoklank heeft iets verslavends: lieflijk en tegelijk meedogenloos, nu eens berustend, dan weer verlangend.” (****) 
– De Standaard

”Tout autre type de personnalité et de technique avec la Russe Sofya Gandilyan, dont la virtuosité moscovite sert une nature généreuse et inspirée.” 
– La Libre

De partita voor traverso is het enige solowerk dat Bach voor het instrument componeerde, vermoedelijk na 1723. Het is een bijzonder virtuoos werk, waarin Bach alle mogelijkheden van het instrument verkent. Het gunt de fluitist geen moment adempauze, hij moet het volledige toonbereik benutten en vingerbrekende toeren uithalen. Opnieuw is onbekend voor wie Bach het werk heeft gecomponeerd, maar misschien was hij geïnspireerd door de virtuoze fluitist Pierre Gabriel Buffardin, die hij in Dresden had ontmoet. De partita is meer dan een studiewerk voor de ambitieuze traversospeler; het is een expressief werk dat grote muzikaliteit vergt van de solist.

Van 1702 tot 1707 was Bach organist aan de Neue Kirche in Arnstadt. De jonge muzikant werd verweten dat hij de parochianen in de war bracht met zijn te complexe voorspelen en begeleidingen. De twee ouvertures voor klavecimbel die Bach in die periode componeerde, baden echter in een complexloze, elegante Franse sfeer. Net zo Frans, maar grootser qua opzet, is de Ouverture in Franse stijl, BWV 831. Bach nam het werk op in zijn tweede boek Clavier-Übungen uit 1735. De ouverture met Franse dansen is een studie die de creatieve en speeltechnische mogelijkheden van het suitegenre aftast. Opmerkelijk is de Echo, de afsluitende beweging die niet alleen een muzikale echo is van wat voorafging, maar ook een spel tussen dynamische verschillen die mogelijk zijn door de suite te spelen op een klavecimbel met twee manualen.

Programma
traverso
Partita in a, BWV 1013

klavecimbel
Ouverture in Franse stijl in b, BWV 831
Ouverture in F, BWV 820
Ouverture in g, BWV 822

Wanneer
Zondag 13.02.2022
14.00 AMUZ

Tickets
Cat. 1: €20 / €16
Cat. 2: €16 / €14

Dit concert maakt deel uit van Abonnement BACHSUITESinPRIMETIME 2. Meer info over de abonnementen vindt u hier.

Festival
BACHSUITESinPRIMETIME