Home > Nieuws > Virtuele minirondleiding in AMUZ

Virtuele minirondleiding in AMUZ

 

De Sint-Augustinuskerk is een barokke parel in hartje Antwerpen. Deze vroegere kloosterkerk van de paters augustijnen is vandaag een moderne concertzaal en het kloppende hart van AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen). Voor Open Monumentendag 2020 openen we virtueel de deuren zodat u een glimp kan opvangen van het patrimonium dat de Sint-Augustinuskerk is en van de werking van concertzaal AMUZ!

Concertlocatie

Sint-Augustinuskerk

Jan Fabre

Sint-Augustinuskerk en AMUZ: het boek

Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk bracht AMUZ een boek uit over heden en verleden. Naast inhoudelijke bijdragen van specialisten presenteert het boek een rijke waaier aan magnifiek beeldmateriaal, van het historische interieur tot de hedendaagse kunstwerken van Jan Fabre.

Korte inhoud

In een levendige stadsbuurt in het centrum van Antwerpen ligt AMUZ, een unieke concertzaal ondergebracht in de voormalige Sint-Augustinuskerk. Het gebouw combineert indrukwekkende 17de-eeuwse barok met prachtige hedendaagse architectuur. De huidige concertzaal van AMUZ was ooit de kloosterkerk van de paters augustijnen. Ze werd tussen 1615 en 1618 opgetrokken onder leiding van Wenzel Coebergher, hofarchitect van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Vierhonderd jaar na de inhuldiging van de Sint-Augustinuskerk maakte Jan Fabre een kunstinstallatie, die een verrassend accent toevoegt aan het historische patrimonium.

Ontdek in dit boek het hart van AMUZ, dat verleden en heden op harmonieuze wijze verenigt. Vijf specialisten – Bart Demuyt en Elise Simoens, Paul Huvenne, Joris Scheers en Ben van Beneden –  nemen u mee naar de barok van vroeger en vandaag: van de altaarstukken van Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens naar de nieuwe altaarstukken van Jan Fabre. Herbeleef 25 jaar muziek in deze barokke parel en verdiep u in de herbestemming van historisch erfgoed in Antwerpen, Vlaanderen en de wereld. De paginagrote foto’s van Koen van Damme zetten de pracht en praal van dit monument treffend in de verf.

Met een woord vooraf door minister Sven Gatz , schepen Caroline Bastiaens en voorzitter Philip Heylen

Over de auteurs

BART DEMUYT (ed.) is algemeen en artistiek directeur van AMUZ (Festival van Vlaanderen – Antwerpen), een internationaal muziekcentrum waar culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaatsvinden.

Praktisch

  • 25 x 29 cm, 192 blz., € 39,99
  • Nederlands & Engels
  • Uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij
  • Publicatiedatum: augustus 2018
  • Voordeelprijs via AMUZ: € 35 (winkelprijs € 39,99)