Home > Nieuws > Streaming klassieke muziek

Streaming klassieke muziek

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie hebben heel wat mensen de weg naar klassieke muziek (her)ontdekt. Het commerciële streamingplatform Qobuz zag een stijgend aantal luisteraars voor hun klassiekemuziekaanbod. Volgens een studie van het Britse Royal Philharmonic Orchestra luisterden mensen naar klassieke muziek om zich te ontspannen, de moed erin te houden en zich te concentreren.

De voorbije maanden zetten talrijke organisaties, ensembles en individuele muzikanten initiatieven op poten om hun passie voor muziek te delen. Dat gebeurde via verschillende kanalen als Facebook, Instagram en Youtube. Het is onmogelijk om alle initiatieven te delen, maar we geven graag een overzicht van organisaties en ensembles die de historische uitvoeringspraktijk in hun vaandel dragen.

In februari wijdde AMUZ een weekend aan een cyclus met alle pianosonaten van Ludwig van Beethoven, wiens 250ste geboortedatum we in 2020 vieren. Wie zich nog wil verdiepen in het leven en werk van de componist, kan de podcasts van Jan Caeyers voor Klara downloaden. In de Bundeskunsthalle in Bonn kunt u de grote Beethoven-overzichtstentoonstelling Welt.Bürger.Musik virtueel bezoeken. Het Franse ensemble Les Siècles, dat in 2016 in AMUZ te gast was met muziek van de Tweede Weense School, stelt online een uitvoering ter beschikking van de Zevende symfonie, gespeeld op historische instrumenten in Opéra de Versailles.

Het Centre de musique baroque de Versailles heeft een Youtube-kanaal met uitgebreide concertfragmenten en toelichtingen voor wie zich in de barokmuziek wil verdiepen. Bekijk ook de website van het Centre Culturel de Rencontre et Festival d’Ambronay eveneens een partner van AMUZ. Op de Youtube-pagina van het EEEmerging-programma, waaraan jonge ensembles als Cantoría, El Gran Teatro del Mundo of Consone Quartet hebben deelgenomen, kan u meerdere video’s bekijken.

Het Engelse Voces8 heeft bevriende ensembles uitgenodigd om Live From London muziek de wereld in te sturen. Ensembles die deelnemen en in het verleden al in AMUZ te gast waren, zijn I Fagiolini, The Sixteen, Academy of Ancient Music en Stile Antico.

All of Bach kent u wellicht al, het is de uitgebreide catalogus van de Nederlandse Bachvereniging, waarin al bijna driehonderd werken uit Johann Sebastian Bachs oeuvrecatalogus zijn opgenomen. Het Bach Archiv in Leipzig stelt documenten uit het archief online ter beschikking. Fans van Bachs tijdgenoot Georg Friedrich Händel kunnen zich laven aan de streams van tien opera’s, opgenomen in het kader van de Haendel Festspiele Göttingen.

Wie nog tips heeft, mag die altijd met ons delen.