Home > Activiteiten > Polyphony connects > Ontdek onze cursussen > International Summer School (i.s.m. Musica & Cappella Pratensis)

International Summer School 

 

Ritmes van het leven: de Bossche koorboeken

In het kader van het onlinefestival Polyphony connects bieden we u ook een onlineversie van de cursus. De summerschool vindt plaats in dezelfde week als oorspronkelijk gepland en ook het thema is ongewijzigd: er wordt gefocust op het ritme van het muzikale leven van laatmiddeleeuwse broederschappen, met speciale aandacht voor de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Brabantse stad ‘s-Hertogenbosch. De deelnemers werken aan de Missa Cum jocunditate (Credo) en kijken naar andere stukken uit de rijke verzameling koorboeken die tot op heden nog in het bezit zijn van de broederschap. Zoals altijd wordt er rechtstreeks uit de originele bronnen gezongen, met facsimile’s van de koorboeken.

Dagelijkse sessies bevatten een mix van live-interactie (weliswaar digitaal) en vooraf opgenomen bronnen voor thuisstudie. De cursus is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden, met de eerste dagen vol tutorials variërend van basisnotatie tot complexe notaties. De tweede helft van de cursus biedt intensieve sessies over de muziek zelf, waarbij wordt gewerkt aan zaken zoals het vormen van de polyfone lijn, het harmoniseren van stemmen en het toepassen van het systeem van solmisatie. De week wordt afgesloten door alles samen te brengen in een virtueel koor – met het comfort van uw eigen huiskamer!

In tegenstelling tot vorige jaren kan er in deze online-editie een grotere groep deelnemers worden toegelaten. Heeft u nog nooit eerder gezongen vanuit de mensurale notatie? Dan is dit de uitgelezen kans om het uit te proberen! Dit jaar zullen ook afstand en timing geen belemmering zijn (de livesessies vinden ‘s avonds plaats, Europese tijd). Zangervaring is niet verplicht, maar een zekere mate van ervaring in koorzang is in uw voordeel.

We nodigen iedereen uit om met ons mee te gaan op dit digitaal-polyfone avontuur!

Praktische informatie

Data

Deadline voor inschrijven: 9 augustus 2020
Summerschool online: maandag 24 t.e.m. zaterdag 29 augustus 2020

Docenten

Notatietutorials: Valerie Horst
Zangsessies: Stratton Bull en Pieter De Moor
Cyber-assistent (digitale polyfonie-oefeningen): Andrew Hallock

Weekoverzicht

  • Maandag 24 augustus (19.00-19.30 uur): livestream van de repetitie van Cappella Pratensis en welkomstwoord door de docenten. Vooraf opgenomen tutorial over de basis van notatie en over ligaturen.
  • Dinsdag 25 augustus: vooraf opgenomen tutorial over drievoudige mensuratie en meer geavanceerde notatie.
  • Woensdag 26 augustus (19.00-20.30 uur): livesessie over vragen die voortkomen uit de notatietutorials.
  • Donderdag 27 en vrijdag 28 augustus (19.00-21.00 uur): livesessies gericht op partiële repetities van het Credo. Mogelijkheden voor feedback en vragen. Er wordt ook gekeken naar ander repertoire. Vrijgeven van studiemateriaal voor thuis/zelfstudie om de muziek te leren.
  • Zaterdag 29 augustus (17.00-19.00 uur): Laatste ‘tutti-sessie’, bezig met het volledige Credo en andere werken. Net als andere jaren wordt er afgesloten met een laatste toonmoment – dit keer een digitaal.

 

Deelnemers

De masterclass is gericht op professionele en pre-professionele zangers en gevorderde amateurs.

Vereiste IT-configuratie

Laptop of desktopcomputer (of tablet) met webcam en microfoon (bij voorkeur een externe microfoon). Snelle internetverbinding, indien mogelijk verbonden met een ethernetkabel. Houd er rekening mee dat u een rustige omgeving moet kiezen met weinig achtergrondgeluid.

Prijs

€ 85

Inschrijven

Voor inschrijving vult u dit formulier in. Na ontvangst van uw aanvraag stuurt Musica een bevestigingsmail met betalingsinformatie.

In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek en Cappella Pratensis